Het Groot Rugonderzoek
Interview met Bart Colombie, kinesist en founder van European Fitness Academy
Dr. Tim Carey: “Als er een pil zou zijn die het risico op rugpijn zou kunnen doen dalen met 40%, dan zou je er ongetwijfeld elke dag reclame voor zien op televisie”.
Terwijl een steunband aan de rug of steunzooltjes niet meteen een voordeel leken op te leveren, zorgde lichaamsbeweging voor een verlaagd risico van 25 tot 40 procent op rugpijn in het jaar dat volgde.
Is lichaamsbeweging de beste remedie tegen rugpijn?
De resultaten van dit onderzoek klinken inderdaad als muziek in de oren want ze hebben op zeer grote schaal aangetoond dat regelmatig bewegen een zeer doeltreffende preventie is tegen die steeds terugkerende rugpijn.
Welke sport is het meest aangewezen?
Bij dit onderzoek werd alweer duidelijk gemaakt dat de regelmaat doorslaggevend is. Het is dus belangrijk om een activiteit te kiezen die binnen je mogelijkheden ligt en die je graag doet.
Waarom starten niet alle mensen met sporten?
In België is het zo dat mensen vaak kiezen voor kinesitherapie als remedie tegen rugpijn. Dat is ook logisch want België heeft op het vlak van kinesitherapie het meest kwalitatieve aanbod ter wereld. Deze behandelingen werken uitstekend om de pijn weg te nemen, maar ze bieden geen oplossing op termijn. Want de oorzaak van de rugpijn wordt niet weggenomen, daarom hervallen de mensen ook meestal.
Wat is de oorzaak van rugpijn?
Dat brengt ons terug bij het onderzoek. De oorzaak van rugpijn is vaak een blessure die te wijten is aan een verzwakte fysieke conditie, daardoor kunnen de spieren en gewrichten van de rug zelfs een relatief lage belasting niet meer aan. Bij de minste foute beweging ontstaat een overbelasting van de rug en je hervalt in de blessure. Zo wordt je gedwongen om weer rust te nemen en weer naar je kinesist te gaan.
Het is dus een soort vicieuze cirkel?
Juist, en bovendien verzwakken je spieren telkens in die rustperiode, je rug wordt dus nog meer kwetsbaar. We zien vaak dat mensen angst krijgen om normaal te bewegen, laat staan om te starten met sporten.
Wat houdt het rugonderzoek van European Fitness Academy in?
Bij ons rugonderzoek wensen we te werken met mensen die een te zwakke fysieke conditie hebben om te starten met sporten. Mensen die bovendien al vaak hervallen zijn in die rugpijn en die dus begrijpelijk met angst en twijfels zitten om te starten.
Bij ons onderzoek is de startbelasting dus werkelijk nul, zowel op gebied van lenigheid als op het gebied van spierkracht.”
Hoe gaan jullie te werk?
Wij zullen alle grote spiergroepen van het lichaam testen op hun mogelijkheden qua kracht, beweeglijkheid en lenigheid. Dan gaan we gedurende 5 weken stap per stap meten wat de progressiemogelijkheden zijn.
Wat gaan jullie precies onderzoeken?
Wij gaan onderzoeken hoe we de pijnvrije belastbaarheid van de rug progressief kunnen verhogen.
Het is erg belangrijk om onder die pijngrens te blijven omdat we niet willen dat mensen sport en bewegen gaan associëren met pijn.
Ons hoofddoel is om samen met die mensen te zoeken naar een activiteit die binnen hun mogelijkheden ligt en die ze blijvend graag zullen doen. Want alleen op die manier is lichaamsbeweging een doeltreffende en duurzame preventie tegen rugpijn, zoals het onderzoek aan de Universiteit van Sidney aangetoond heeft.